середу, 3 грудня 2014 р.

ПРИНЦ ЛІХТЕНШТЕЙНУ ВІДЗНАЧИВ ЮННАТІВ ГОЛОСКОВА





Краса природи скрізь, у всьому… Погоджуєтесь? Краса у нас самих, у наших поглядах, думках, діях. Краса у рідній землі, у світанках, тихих плесах, синьому небі, де майоріють два крила лелеки.
Лелека, бусол, бузько, чорногуз… Саме так у нас в Україні називають лелеку білого. Цікавим цей птах є не тільки для України. Ось уже 9 років, як Україна долучилася до Міжнародної освітньої програми «Лелека», яку започаткували польські орнітологи у співпраці з освітянами. Тепер в рамках цієї Програми працюють вже  Чехія, Словаччина, Ліхтенштейн, ФРН, з 2005 – Україна, з 2009 – Білорусь.
Юннати Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів активні учасники цієї Програми з 2005 року. Дослідження проводять протягом року: облікують гнізда, спостерігають за гніздуванням, міграцією, живленням, фіксують факти загибелі, збирають фольклорний матеріал про лелек, ремонтують гніздові платформи… Щорічні звіти голосківських юних орнітологів стають складовою частиною Інформаційного бюлетня освітньої програми «Лелека». Для прикладу, у 2013 році спільними зусиллями учителів (Новака В.О., Новак Л.М.), членів гуртка юних орнітологів «AVES» зібрано дані про 300 гнізд білого лелеки у 120 населених пунктах на території 25 районів 6 областей України. Це виявився найкращий результат серед усіх учасників Програми в Україні.
2.10.2014 нашу школу відвідали гості зі Львова: орнітологи, координатори Міжнародної освітньої програми «Лелека», кандидати біологічних наук - пан Андрій Бокотей та пані Наталія Дзюбенко. Вони відзначили активну участь юних орнітологів нашої школи (клубу "Aves") у дослідженні білого лелеки на Поділлі протягом 9 років. За 2013 рік наша школа визнана найкращою в Україні в рамках освітньої програми "Лелека" і нагороджена міжнародною відзнакою природоохоронного фонду "Ciconia" (Головою якого є принц Ліхтенштейну). А в подарунок ми отримали сучасний мультимедійний проектор. Висока оцінка нашої роботи надихає і спонукає до подальших досліджень і охорони птахів Поділля, а особливо символу України - білого лелеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар